Archive for the 'Certifikati' Category

Jul 11 2009

Svetovne ekonomije v iskanju novih poti

Published by under Certifikati,Finance,Forex

V zadnjih mesecih so si svetovni finančni trgi precej opomogli, ter se vrnili na ravni izpred začetka letošnjega leta. Vendar so slabe novice pustile ogromen pečat na cenah delnic in na celotnem gospodarstvu ZDA. Ameriške banke so si zaradi nemotenega poslovnega delovanja bile primorane zagotoviti svež vir kapitala, v vrednosti 75 milijard dolarjev. Največje so to storile v obliki javne prodaje delnic, ter na ta način povrnile tudi vladna sredstva. Vendar se že porajajo vprašanja, ali je to sploh dovolj, ter ali je smotrno v obliki nove izdaje delnic povrniti dolg države?  Zastavljajo se tudi  vprašanja glede transparentnosti trga finančnih instrumentov in njegove učinkovitosti. Pravzaprav je zatajil prav nadzor nad tem trgom, kar je privedlo do sedanje finančne krize, ki se je že dodobra prenesla v realni sektor. Gospodarska situacija v Evropi se pravzaprav poslabšuje, čeprav je že kazala morebitne znake okrevanja. Predvsem je na udaru slabljenje Nemškega izvoza, na katerega še dodatno vpliva visoka vrednost domače valute. Na drugi strani je v zelo podobnem položaju tudi Japonska. Obe gospodarstvi sta ob stabilnem (likvidnem) bančnem sistemu, izvozno usmerjeni k prodaji končnih izdelkov državam v razvoju. Nastale posledice so ob morebitnem prestrukturiranju gospodarstva obvladljive, kar pa ne moremo trditi za Rusko gospodarstvo. Bruto družben proizvod (BDP) se je v zadnjem letu precej znižal in padanju ni videti konca tudi v letošnjem letu. V veliki meri je na zmanjševanje učinkovitosti gospodarstva  vplivala nižja cena nafte na svetovnem tržišču in nizke cene nekaterih surovin. Med drugim, pa lahko vzroke za nastalo situacijo, iščemo neposredno pri Ruskih oligarhih, ki so se v času gospodarske rasti veliko zadolževali. Vsekakor je v tem trenutku Rusija videti vse prej kot ekonomija, ki bi postala »gonilna sila« iz sedanje krize v prihodnosti.

No responses yet

Dec 02 2008

Po črnem ponedeljku le trenutek zadovoljstva

Včerajšnje dogajanje na borzi je bilo podobno prostemu padu. Delnice v ZDA so se cenile skorajda brez izjem. Popravek je sledil po visoki pretekli tedenski rasti, ki je za ZDA bila celo ena izmed najvišjih v zadnjih 30 letih. Vendar je indeks Dow Jones končal za več kot 7 % v minusu. DAXPo Evropi so danes investitorji precej boljše volje in so že zmanjšali včerajšnje padce tečajev. Izmed pomembnejših indeksov po Evropi, jih je večina pridobila okrog 2 %. Največ je pridobil nemški indeks Dax in sicer 3 %. Precej nasprotno pa je bilo vzdušje na Ljubljanski borzi. Delnice Krke so ob dokaj skromnem prometu zdrsnile za 3,5 %. Kar je le zmanjšalo padec indeksa SBI 20, ki je znašal skorajda 5 % in trgovanje končal pri 4059 točkah.

No responses yet

Oct 06 2008

Delnice, evro in nafta se cenijo

Delnice po svetu se cenijo, tako kot evro, ki je dosegel 13 mesečno dno proti dolarju. Cena nafte se je spustila pod »magično mejo« 90 dolarjev za sodček in trenutno znaša 89,32 dolarja.

DelniceEvro je oslabel proti dolarju za 1% zaradi vlade v Nemčiji, ki je bila prisiljena sprejeti 68 milijard težki načrt za reševanje družbe Hypo Real Estate Holding AG. Investitorji si želijo varčnejših naložb in svoje finance raje vlagajo v državne obveznice z »zagotovljeno« obrestno mero.

Večina največjih delniških indeksov je strmoglavilo za slabih 5 %. Podobno »črn scenarij« je v Aziji, kjer delnice prav tako padajo kot za stavo in izgube znašajo več kot 4 %.

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si