Archive for the 'Investiranje' Category

Jul 15 2009

Banke z višjim dobičkom

Published by under Borza,Finance,Investiranje

Še pred nedavnim so banke beležile "astronomske" odpise in le malo kdo si je upal napovedati, da bodo bilance poslovnih bank pozitivne. Na blogu Finance, smo objavili članek z naslovom Nakup bančnih delnic. V članku smo navedli razloge, zakaj bi se odločili za nakup delnic največjih svetovnih bank. Takrat so ravno bančne delnice izgubile največ in kar je še bolj pomembno, na borzi je prevladovala panika. Investitorji ali varčevalci, kakorkoli jih poimenujemo so v strahu pred izgubami premoženja prodajali delnice. Veliko so k temu tudi pripomogli mediji, ki so finance bank označevali kot enega najšibkejših temeljev gospodarstva. Seveda je na nek način to bilo tudi upravičeno, saj so beležile milijonske odpise zaradi slabega managementa v preteklosti in posledično želje po hitrem zaslužku. V past so se ujele celo največje banke v Švici, ki so desetletja veljale kot zgledne institucije na področju investicijskega managementa. V prvem četrtletju letošnjega leta so banke imele višje dobičke od pričakovanih in tudi za 2. četrtletje vse kaže na podobni izid. Goldman Sachs je v omenjenem obdobju ustvaril 3,4 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je skoraj 5 dolarjev na delnico. Analitiki so bili namreč mnenja, da bo ta znašal "samo" 3,65 dolarjev na delnico. Čisti dobiček je v primerjavi z lanskim četrtletjem višji za kar 65 %. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo še več navdušujočih poslovnih izidov bank v ZDA. Pozitivno ozračje se je iz bančnih bilanc preneslo tudi na borze širom po svetu. Tako je indeks Dow Jones v 3 dneh pridobil skorajda 500 indeksnih točk.

No responses yet

Jul 09 2009

V pričakovanju rezultatov

Indeks Dow Jones se je začel počasi nagibati v negativno smer. Po visoki rasti, ki smo ji bili priča od meseca marca naprej, je indeks pridobil več kot 30 %. Med vlagatelji pa se je v zadnjih dneh znova pokazal strah, da recesije še ne bo tako hitro konec. Do 17. julija, bodo znani številni četrtletni izidi največjih bank v ZDA. Največji vpliv na gibanje indeksov v ZDA in indeksov v Evropi, bodo imeli rezultati Bank of America in tudi Citigroupa. V prejšnjem četrtletju, sta skorajda "čudežno" izkazali dobiček obe banki in pravzaprav se pojavlja vprašanje, ali se to lahko zgodi tudi sedaj? Venda pa večina investitorjev ne verjame v pozitivne številke, kar se pa že pozna tudi na indeksu, ki se je iz najvišje točke letošnjega leta (9.000 indeksnih točk), znižal na vsega 8.100 indeksnih točk. Indeks Dow Jones

No responses yet

Jan 12 2009

Nakup delnic bank

Zakaj ravno bančne delnice?

Banke so v zadnjem letu beležile milijarde dolarjev odpisov. Cene njihovih delnic so strmoglavile v nižine. V letnih poročilih lahko beremo skorajda le o izgubah. Vendar zakaj kupiti bančne delnic?

Odgovor je zelo enostaven. V teoriji in v praksi velja že stoletja dejstvo, da so banke najpomembnejši dejavnik gospodarstva. Banke dajejo kredite, s katerimi omogočajo gospodarskemu sektorju investiranje in s tem, večanje vrednosti podjetij. S krediti banke omogočajo preskrbo različnih gospodarskih sektorjev, kar je bistvo razvoja družbe. Večja podjetja, so tako odvisna od tekoče likvidnosti, da kreditirajo kratkoročne obveznosti. Povedano drugače, ko podjetja trenutno nimajo dovolj denarja, se za kratek rok zadolžijo pri banki. Kasneje seveda poravnajo obveznost, vendar banka ustvari dohodek preko obrestne mere. Obrestne mere so glavni temelj zaslužka poslovnih bank.

Vprašanje je sedaj le še časa, kdaj se bo pot obrnila navzgor. Lahko traja več let ali le še kakšen mesec dni. Mislim, da si je potrebno sedaj oblikovati naložbeno strategijo. Predlagam, da vaše osebne finance razdelite na različne zneske in jih začnete postopoma investirati.

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si