Archive for the 'Osebne finance' Category

Jan 17 2009

6 cenejših izdelkov

1. Ponudniki mobilnih omrežij: Se slišimo?

Cene storitev se počasi a vztrajno znižujejo tudi pri nas. Seveda gre zahvala izjemno ostri konkurenci. Začetne investicije so zahtevale izjemno visoke stroške ob vzpostavitvi telekomunikacijskega omrežja. Novejša tehnologija je zato bila primerno dražja in kasneje ob vplivu konkurence, še bolj sofisticirana. Posledično se pravzaprav zaradi omenjenega znižujejo stroški in posledično cene omrežni storitev.

2. Elektronske naprave: Končno!

Najbolj so se pocenili računalniki (88 %), televizije (80 %) in stereo naprave (40 %). Znižanje pripisujejo veliko cenejši izdelavi in razširjenosti elektronskih naprav, zaradi česar so izgubile svojo »realno ceno«.

Hitro naraščajoča konkurenca in cenena delovna sila, sta le ena izmed dejavnikov za znižanje cen.

3. Obutev: V korak z denarjem

Pravzaprav je cena obutve padla za 4 %, kar je prav tako posledica množične proizvodnje, ugodnejših uvozov in večje število popustov ob nakupu.

4. Nova vozila: Več izboljšav, malo kupcev

Zmanjšano povpraševanje znižuje cene vozil. Avtomobilsko industrijo lahko prištevamo med eno starejših in če primerjamo izdelavo izpred 10 let, vidimo da so povprečne cene nekoliko višje. Vendar so avtomobili veliko bolj varni in učinkovitejši. In če sedaj primerjamo te predpostavke med seboj, lahko opazimo da se je realna vrednost vozil precej zmanjšala.

5. Igrače: Zabava in igre

Za vse starše je padec igrač za kar 44 % vsekakor dobra novica. In slaba novica? V nekaterih primerih so igrače izdelane iz zelo slabega materiala, kar pa je posledica nizke cene.

6. Ure: Čas je denar

Verjetno ne boste mogli kupiti časa, vendar bo vas zagotovo ceneje stal pogled na ročno uro. Ure so se v desetletju znižale za 6,2 %. Največje pocenitve so bile zabeležene pri kakovostnejših blagovnih znamkah npr. Rolex; kjer so cene v preteklih letih dosegale astronomske višave.

No responses yet

Jan 10 2009

Obama pripravlja finančni načrt – Kaj pa Slovenija?

Published by under Finance,Osebne finance,Recesija

Ekipa Baracka Obame razkrila finančni načrt, kako zaposliti več milijonov brezposelnih

»Verjetno gre za enega najbolj drznih in v času krize potrebnih načrtov, kako zagotoviti nova delovna mesta. Pretekle finančne injekcije, še niso obrodili sadu, vendar so preprečili domino efekt s tem, ko so iz težav rešili Citigroup in nenazadnje General Motors. Teoretiki so zagovarjali tezo, »Too big, to fail« in kot vse kaže, jim je vsaj začasno uspelo. Continue Reading »

No responses yet

Jan 07 2009

Osebne finance v letu 2009 – ideje

Srečujemo se z najslabšimi časi vse od velike depresije. Napovedi v letu 2009 so zelo črnoglede. Kupci bomo vse manj naklonjeni nakupom in bomo poizkušali privarčevati vsak evro. V nadaljevanju sem vam predstavil nekaj idej, katere so zanimive za naložbe v negotovih časih. Poiščite način, kako v teh razmerah oplemenititi osebne finance.

Dolgoročni bančni depoziti

Nekateri ekonomisti vneto zagovarjajo klasičen način varčevanja. Verjetno jih je vedno več, kateri so prepričani da je to najvarnejša naložba. Trenutno banke privabljajo varčevalce z visokimi letnimi obrestnimi merami, katere presegajo tudi 5 %.

Dolgoročne državne obveznice

Kot po pravilu, se veliko investitorjev v času padanja borznih indeksov zateka k državnim obveznicam. Najbolj varna naložba, kot državne obveznice dejansko so, bi naj bile pomemben sestavni del vašega portfelja. V kriznem času prevladuje predvsem strah in zaradi strahu, nas ima večina raje majhen donos, ki se pri državnih obveznicah giblje okrog 5% na leto, kot pa dejansko izgubo. Če vaše finance niso že preveč »skrčene«, je naložba v državne obveznice dolgoročno dobra naložba.

Naložbe v farmacevtske delnice

Farmacevtska industrija in zdravstvena industrija sta eni izmed tistih, katere se v kriznih časih zelo dobro držijo. Nekateri ekonomisti so v šali dejali, da se v takšnih časih proda veliko več tablet za glavobolJ. Takšna podjetja odlikujejo stabilni prihodki in vzdržne finance, kar je v negativnih trendih najpomembneje za investitorje.

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si