Archive for the 'Recesija' Category

Jul 09 2009

V pričakovanju rezultatov

Indeks Dow Jones se je začel počasi nagibati v negativno smer. Po visoki rasti, ki smo ji bili priča od meseca marca naprej, je indeks pridobil več kot 30 %. Med vlagatelji pa se je v zadnjih dneh znova pokazal strah, da recesije še ne bo tako hitro konec. Do 17. julija, bodo znani številni četrtletni izidi največjih bank v ZDA. Največji vpliv na gibanje indeksov v ZDA in indeksov v Evropi, bodo imeli rezultati Bank of America in tudi Citigroupa. V prejšnjem četrtletju, sta skorajda "čudežno" izkazali dobiček obe banki in pravzaprav se pojavlja vprašanje, ali se to lahko zgodi tudi sedaj? Venda pa večina investitorjev ne verjame v pozitivne številke, kar se pa že pozna tudi na indeksu, ki se je iz najvišje točke letošnjega leta (9.000 indeksnih točk), znižal na vsega 8.100 indeksnih točk. Indeks Dow Jones

No responses yet

Jan 30 2009

BDP v ZDA nižji za 3,8 %

Published by under Borza,Recesija,Varčevanje

Ekonomija ZDA se je znižala največ v zadnjih 27 letih. V četrtem kvartalu se je BDP zmanjšal, kar je posledica manjše poslovne in osebne potrošnje. Prav tako, je močno vplivalo na rast BDP višje varčevanje gospodinjstev. Analitiki priznanih družb so napovedovali, da se bo BDP v četrtem kvartalu znižal za kar 5,4 %. Recesija, v katero so ZDA padle decembra 2007 so bile posledica nepremičninskega trga in globalnega kreditnega kolapsa. Novica o zmanjšanem BDP od pričakovanega, je vplivala tudi na začetek trgovanja na NYSE. Delnice so v začetku trgovanja poskočile, vendar je preteklo stanje na borzah pustilo posledice.

No responses yet

Jan 10 2009

Obama pripravlja finančni načrt – Kaj pa Slovenija?

Published by under Finance,Osebne finance,Recesija

Ekipa Baracka Obame razkrila finančni načrt, kako zaposliti več milijonov brezposelnih

»Verjetno gre za enega najbolj drznih in v času krize potrebnih načrtov, kako zagotoviti nova delovna mesta. Pretekle finančne injekcije, še niso obrodili sadu, vendar so preprečili domino efekt s tem, ko so iz težav rešili Citigroup in nenazadnje General Motors. Teoretiki so zagovarjali tezo, »Too big, to fail« in kot vse kaže, jim je vsaj začasno uspelo. Continue Reading »

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si