Archive for the 'Cena nafte' Category

Dec 07 2008

Komična animacija krize

Zanimiv komičen prikaz, kako poteka finančna kriza. Mislim, da smo med 3 in 4 fazo...

2 responses so far

Nov 29 2008

Dow Jones močno navzgor

Pretekli teden se je na svetovnih borzah končal v plusu. Dow Jones je zabeležil velik tedenski skok in trgovanje končal pri 8829 indeksnih točk. Verjetno se sprašujete zakaj je prišlo do takšnega popravka? Pravzaprav še niti nismo dodobra zabredli v recesijo in se borza že pobira?

Na borzno psihologijo  in finance borznih vlagateljev je vplivala novica, da bo država jamčila za slabe terjatve druge največje banke Citigrup. Še pred kratkim je bila Citigroup v resnih težavah, da ne omenjamo števila odpuščenih uslužbencev.

Novica je vzpodbudila navdušenje, ki se je samo še stopnjeval skozi ves teden. Citigrup ja pridobil na vrednosti delnice več kot 50 %, samo v naslednjem trgovalnem dnevu, po objavljeni novici.

Dow Jones

No responses yet

Oct 06 2008

Delnice, evro in nafta se cenijo

Delnice po svetu se cenijo, tako kot evro, ki je dosegel 13 mesečno dno proti dolarju. Cena nafte se je spustila pod »magično mejo« 90 dolarjev za sodček in trenutno znaša 89,32 dolarja.

DelniceEvro je oslabel proti dolarju za 1% zaradi vlade v Nemčiji, ki je bila prisiljena sprejeti 68 milijard težki načrt za reševanje družbe Hypo Real Estate Holding AG. Investitorji si želijo varčnejših naložb in svoje finance raje vlagajo v državne obveznice z »zagotovljeno« obrestno mero.

Večina največjih delniških indeksov je strmoglavilo za slabih 5 %. Podobno »črn scenarij« je v Aziji, kjer delnice prav tako padajo kot za stavo in izgube znašajo več kot 4 %.

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si