Archive for September, 2008

Sep 30 2008

Delnice ponovno navzdol

Published by under Borza,Cena nafte,Finance

Pesimizem se je očitno iz svetovnih borz prenesel na Ljubljansko borzo. Delnice po svetu so se včeraj cenile kot za stavo, prav tako je nižja tudi cena nafte. Indeks SBI 20 se je znižal za približno 4 % in se hitro približuje meji 6000 indeksnih točk.

delnice padajoDelnice Krke so ponovno dosegle največ prometa, vendar se je tečaj ob prevladovanju prodajalcev znižal za skorajda 6 %. Trenutni tečaj delnice Krka znaša 74,4 €. Izmed prometnejših vrednostnih papirjev so sledile delnice Telekoma, ki so se ob 343 tisoč evri prometa pocenile za slabe 4 %. Delnice Triglava so današnje trgovanje končale 6% nižje kot včeraj. Delnice štajerske banke NKBM so končale trgovanje malenkost pod javno prodajno ceno, ki znaša 19,5 € za delnico.

No responses yet

Sep 30 2008

Cena nafte na 96 dolarjev

Published by under Borza,Cena nafte,Finance

Včeraj je bilo vprašanje odobritve »posojila« v rokah Ameriškega kongresa, ki so ga z majhno premočjo zavrnili. Večina delnic po Evropi, največ pa v ZDA je videlo le pot navzdol. V ZDA smo bili priča največjemu padcu indeksa Dow Jones za kar 777 točk oz. 7,5 %. Dnevni padec je največji v vsej Ameriški zgodovini. Dow Jones

Posledično negativnemu vzdušju smo bili priča na surovinskem trgu, kjer se je cena nafte spustila vse do 96 dolarjev za sodček. Vzrok bi naj bila zavrnitev kongresa za odobritev kredita gospodarstvu ZDA in posledično zmanjšanje povpraševanja po naft zaradi prihajajoče recesije. Od rekordne vrednosti sredi julija se je cena nafte znižala za več kot 35%, dodaja dnevnik Finance.

One response so far

Sep 29 2008

Potop delnic v Evropi in v Aziji

Published by under Borza,Finance

Indeksi velkih evropskih držav so danes padli za več kot 3 %. Očitno niti vzpodbudna novica, o pomoči v velikosti 700 mld dolarjev s strani Ameriške administracije namenjena poživitvi finančnega sektorja, ni vzpodbudila rasti za Evropske in Azijske delnice. Delnice padajo kot za stavo.

delnice padajoV evropi se je najbolj trgovalo z delnicami Unicredit SPA, katera cena se je trenutno 4 % nižja kot ob koncu prejšnjega trgovalnega dneva. Še slabše kaže delnicam Škotske banke in gigantu Fortis, katerega glavna dejanost so finance. Vrednost delnice banke je kar za 15 % nižja, vrednost Fortisove delnice pa je nižja kar za 10 %.

Podobno je vzdušje na Azijskih trgih. Indeks Hang Seng, ki predstvalja delnice največjih družb v Hong Kongu, je trenutno v nekaj več kot 4 % izgubi. Cene prometnejših delnic so tudi do 20 % nižje kot ob začetku trgovanja.  Za finance.najblog.si s strani Bloomberg.com

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si