Archive for October, 2008

Oct 30 2008

FED znižala obrestno mero na 1 %

Ameriška centralna banka (FED) je znižala obrestno mero za pol odstotne točke, na vsega 1 %. Znižanje bi naj bila posledica bojazni, pred največjo krizo desetletja. Obrestna mera ni bila tako nizko vse od leta 1985.

Obrestna meraPričakovanje znižanja obrestne mere, se je v veliki meri poznalo na tečajih že v torek, ko so pomembni svetovni indeksi po negativnem tednu, poleteli v nebo. Po ekonomski teoriji, bi naj nizka obrestna mera povečala investicije in omogočila hitrejšo kroženje denarja. Večina največjih borznih trgovcev na borzah trguje s krediti in bodo kredite lahko dobili po cenejši obrestni meri.

Zanimivo pa se mi zdi to, da je borza reagirala na pričakovanja že v torek, čeprav je bila novica o znižanju obrestne mere objavljena šele v sredo.

No responses yet

Oct 27 2008

Delnice Krke na ceni 60 evrov

Published by under Borza,Finance,Investiranje

Delnice Krke so se znašle na novi najnižji vrednosti pri 60,7 € za delnico. Trgovalni dan bo investitorjem ostal vse prej kot v dobrem spominu. Delnice največjih slovenskih »blue chipov« so se močno cenile. SBI 20 se je pocenil kar za 6,2 odstotka. Največ poslov je bilo sklenjenih z delnicami Krke, ki so potonile za slabih 7 %. Izmed delnic prve kotacije, je največ izgubila Luka Koper in sicer kar 10,46 %.

Delnice Krke

V zadnjem času na Evropskih trgih ni nobena izjema, če delnice praktično prosto padajo navzdol. Finance največjih Evropskih bank niso nič kaj obetavne, nasprotno. Napovedi za prihodnost so negativne in banke beležijo visoke izgube.

Trg je danes bil »pripravljen« za novo izjemo, ki jo imenujemo Volkswagen. Delnice avtomobilske družbe so podražile za neverjetnih 111 % v samo enem trgovalnem dnevu. Praktično so močno pripomogle k zvišanju indeksa DAX-a, ki se je ob skorajda vseh ostalih cenitvah delnic, uspel zadržati v »plusu«. Velika volatilnost delnic Volkswagna so pravzaprav posledica prevzemanja s strani Porche-a praktično že dve leti.

No responses yet

Oct 25 2008

Delnice v Evropi navzdol

Published by under Borza,Finance

Evropske delnice so ta teden skorajda brez izjem drsele močno navzdol. Za nami je drugi največji tedenski padec vse od leta 2002. Predvsem bode v oči večji »padec« ekonomije v Veliki Britaniji in negativne napovedi za prihodnost pri Renaultu in Air-France, kjer se investitorji bojijo, da so napovedi o pričakovanem dobičku previsoke.

Delnice v Evropi navzdolIndeks Dow Jones Stoxx 600, kateri beleži premike največjih Evropskih delnic je ta teden izgubil 7,2 % vrednosti. Največji tedenski padec po letu 2002, se je zgodil pred dvema tednoma, ko so tečaji izgubili povprečno kar 22 %.

»Večina poročil podjetij o dobičku, so ta teden razočarala. Predvsem čakamo na manjšo volatlnost na finančnih trgih, da lahko ponovno začnemo investirati,« je za Bloomberg povedal upravitelj premoženja pri Pariškem B*Capital.

No responses yet

Next »

Blog - NajBlog.si