Archive for December, 2008

Dec 20 2008

Osebne finance v 60 sekundah

Published by under Finance,Varčevanje

Osebne finance je potrebno voditi učinkovito. V nadaljevanju vam bom predstavil nasvete, ki jih lahko preizkusite, če si želite učinkovito upravljati z denarjem. Poskrbite za vaše finance v samo 60 sekundah.

  • 0:60 Seštejte vaše mesečne izdatke

Prihranite toliko, da boste lahko plačali vse stroške. Ali lahko kaj prihranite? Koliko prihrankov potrebujete?

  • 0:52 Dajte nekaj denarja v »rezerve«

V času krize oz. izgube službe, naj vam ta denar omogoča vsaj osnovno preživetje. Če vam uspe privarčevati nekaj denarja za nujne potrebe, ste na dobri poti da izboljšate vaše osebne finance. Čestitam!

  • 0:48 Načrtujte 1-5 letni plan večjih investicij

Razmislite, kaj boste storili z denarnimi »rezervami«, ki ste jih privarčevali. Ali načrtujete obnovo hiše ali si želite le počitnic? Vsi ti cilji so pomembni pri določanju vaše kratkoročne strategije varčevanja. Zapišite si cilje in preračunajte, koliko bodo dejansko stali.

  • 0:40 Postavite si dosegljive cilje

Skušajte privarčevati nekaj denarja, kolikor vsak mesec pač lahko. Plačajte osnovne stroške kot so elektrika, najemnina in živila. Zelo pomembno je, da ko plačate te stroške začnete z vašimi cilji varčevanja.

  • 0:37 Izberite ustrezno naložbo za vaš denar

Prost dostop do denarja naj vam bo glavno merilo, ko boste začeli z varčevanjem. Lahko da ga boste v nujnem primeru hitro potrebovali. Predvsem gre za varno investicijo, tako da z denarjem ne kupujte delnic. Najboljša naložbe so : denarni skladi, bančni depoziti, varčevalni računi…

  • 0:29 Primerjajte in izberite najugodnejšo obrestno mero

Poglejte v različnih bankah, kajti obrestne mere se zelo razlikujejo. Vendar se zavedajte da visoke obresti, najverjetneje pomenijo večje tveganje za vaš denar.

  • 0:17 Uresničite načrte!

Sekunde tečejo. Ne izgubljajte časa. Vaše prihranke porabite, kot že rečeno v skladu z vašimi načrti. Poskrbite za vaše osebne finance!

No responses yet

Dec 09 2008

Delnice Gorenja na 12 evrov

Published by under Finance,Forex,Recesija

Finance so danes objavile članek, v katerem je Gorenje  še pred mesecem dni zatrjevalo, da posluje odlično in da ni bojazni za upad naročil. Z današnjim dnem je prvi mož Franjo Bobinac le "priznal" da se jih bo dotaknila kriza. Še oktobra v Gorenju po besedah vodilnih, ni bilo govora o krizi, zdaj pa napovedujejo do 30 % znižanja dobička. Vsekakor bi lahko takšno dejanje označili kot zavajanje javnosti in predvsem delničarjev Gorenja. Največ izmed vseh delnic na Ljubljanski borzi je danes izgubila prav delnica Gorenja. Delnice so trenutno vredne 6 % manj kot včeraj. V zadnjem letu dni so padle iz vrednosti 45 na samo 12 evrov. Gorenje

No responses yet

Dec 07 2008

Komična animacija krize

Zanimiv komičen prikaz, kako poteka finančna kriza. Mislim, da smo med 3 in 4 fazo...

2 responses so far

Next »

Blog - NajBlog.si