Jan 17 2009

6 cenejših izdelkov

Published by at 7:42 pm under Finance,Osebne finance,Varčevanje

1. Ponudniki mobilnih omrežij: Se slišimo?

Cene storitev se počasi a vztrajno znižujejo tudi pri nas. Seveda gre zahvala izjemno ostri konkurenci. Začetne investicije so zahtevale izjemno visoke stroške ob vzpostavitvi telekomunikacijskega omrežja. Novejša tehnologija je zato bila primerno dražja in kasneje ob vplivu konkurence, še bolj sofisticirana. Posledično se pravzaprav zaradi omenjenega znižujejo stroški in posledično cene omrežni storitev.

2. Elektronske naprave: Končno!

Najbolj so se pocenili računalniki (88 %), televizije (80 %) in stereo naprave (40 %). Znižanje pripisujejo veliko cenejši izdelavi in razširjenosti elektronskih naprav, zaradi česar so izgubile svojo »realno ceno«.

Hitro naraščajoča konkurenca in cenena delovna sila, sta le ena izmed dejavnikov za znižanje cen.

3. Obutev: V korak z denarjem

Pravzaprav je cena obutve padla za 4 %, kar je prav tako posledica množične proizvodnje, ugodnejših uvozov in večje število popustov ob nakupu.

4. Nova vozila: Več izboljšav, malo kupcev

Zmanjšano povpraševanje znižuje cene vozil. Avtomobilsko industrijo lahko prištevamo med eno starejših in če primerjamo izdelavo izpred 10 let, vidimo da so povprečne cene nekoliko višje. Vendar so avtomobili veliko bolj varni in učinkovitejši. In če sedaj primerjamo te predpostavke med seboj, lahko opazimo da se je realna vrednost vozil precej zmanjšala.

5. Igrače: Zabava in igre

Za vse starše je padec igrač za kar 44 % vsekakor dobra novica. In slaba novica? V nekaterih primerih so igrače izdelane iz zelo slabega materiala, kar pa je posledica nizke cene.

6. Ure: Čas je denar

Verjetno ne boste mogli kupiti časa, vendar bo vas zagotovo ceneje stal pogled na ročno uro. Ure so se v desetletju znižale za 6,2 %. Največje pocenitve so bile zabeležene pri kakovostnejših blagovnih znamkah npr. Rolex; kjer so cene v preteklih letih dosegale astronomske višave.

No responses yet
Comments are closed at this time.

Trackback URI |

Blog - NajBlog.si